Въпроси

Ситопечатът е една от най-древните и в същото време най-универсалните технологии за печат в света. Първите познати на човечеството методи за трансфер на изображения, свързвани с принципа на ситопечата датират още от Древен Китай. През вековете тази майсторска техника претърпява различни промени и усъвършенстване, което продължава и до днес. За популярността на този печатен процес може да се говори много и от стотици различни гледни точки. Ситопечатът позволява да се пресъздават детайлни изображения върху гладки или не дотам гладки повърхности, както и върху много различни по състав и текстура материали – от хартия, през текстил, до стъкло, керамика, метал, пластмаса и какво ли още не! Печатът със сито днес е по-популярен от всякога, независимо от наличието на много по-модерни, високопродуктивни, напълно автоматизирани и цифровизирани процеси. Това е прост и достъпен метод, който предоставя гъвкави възможности за едноцветен или многоцветен печат в малки и големи тиражи при достъпна крайна цена. Ситопечатът се свързва с добра яснота и детайл на желаното изображение, както и с висока плътност, покривност и устойчивост на печата.

Въпреки,че е сред най-дълго използваните методи за трансфер на изображения, ситопечатът все още продължава да е предпочитана технология и в XXI век. Защо е така? Този метод успява да реши проблеми, с които не могат да се справят дори някои от най-модерните прийоми в полиграфията и печата.

Основополагащият елемент в ситопечата е фина мрежа – т.нар. сито (наричана още „сито плат“ или „екран“). В миналото за целта се е ползвала коприна, за което може лесно да се досетим от популярното английско название на техниката – silkscreen printing.

Ситото представлява мрежесто платно, което е опънато плътно и стегнато около устойчива метална или дървена рамка. Върху ситото се нанася светочувствителна емулсия, към която се притиска желаното изображение, предварително отпечатано върху прозрачен филм. Самият отпечатък е непрозрачен и през него не преминава светлина. След това емулсията се осветява заедно с изображението. Там където емулсията не е покрита с отпечатък, тя полимеризира и става неразтворима. Следва промиване с вода и емулсията под изображението се разтваря и отмива, така част от дупките в ситото се отпушват. Мастилото се нанася върху ситото и чрез гумен ракел се притиска към печатаемата повърхност. През ситото преминава мастило само в отпушените места, докато блокираните отвори действат на принципа на шаблона и позволяват отпечатване на детайлно изображение (в зависимост от плътността на ситото).

Ситотрансфера почти същия като ситопечата, но при него всички цветове се полагат върху хартиен носител, като най-отгоре се полага термо активиращ се лепилен слой.
Предимството му пред ситопечата е възможността да се направят готови трансфери и да бъдат тренсферирани на изделието когато е необходимо с термо преса.
Недостатъците са по-високата себестойност и доста по дългото време за получаване на крайния продукт.

Използват се специални принтери и мастила, може да се отпечатват както растерни така и векторни изображения. Възможно е да се прави директно върху плата, на ролка за не готови изделия, или върху готови тениски или само на разкрой.

Предимства – невероятно ярки и красиви цветове, издържливостта на печата е недостижима за какъвто и да било друг вид печат. Възможност за направа както на единични така и на много бройки. Сравнително кратко време за направата на изделието. Направата на тениски, рокли, потници и т.н. с цялостен дизайн. може да се пере дори и на 90 градуса без риск за цветовете.

Недостатъци – липсата на бял цвят, което е недостатък при отпечатването на готови тениски, но при правенето на изделия на разкрой не е. Възможността да печата на памук е силно ограничена от добавянето на специални химикали за трансфериране на мастилата и резултата не е особено добър. Качествен отпечатък може да се направи върху материя с поне 60% полиестер или сатен.

ИЗИСКВАНИЯ ЗА ФАЙЛОВЕ ЗА ПЕЧАТ :

  1. Форматът, в който изпращате файловете за печат трябва да бъде:

– PSD – слоевете с текстове и smart objects да са растеризирани.

– TIF – без слоеве, допустима е LZW компресия.

– JPEG – компресия не по-малка от 10, опция ‘Baseline’

– EPS, AI – версия, не по-висока от Adobe CS6, всички текстове да са превърнати в криви. Ако EPS и AI са генерирани от CorelDraw – Compatibility: PostScript Level 3 и Export text as: Curves.

– CDR – версия не по-висока от X5, всички текстове да са превърнати в криви.

– PDF – без такива, генерирани от Word, Excel и PowerPoint

  1. Препоръчително е всички файлове да са в CMYK.
  2. Растерните изображения трябва да бъдат с резолюция не по-малка от 300 dpi при размер 1:1. Не носим отговорност за качеството на отпечатания образ при изображения с по-ниска резолюция.
  3. Упоменавайте размера на крайния продукт в случаите, когато подаденият файл не е в мащаб 1:1.